Een weekend op Rügen: de perfecte planning

Wil je een weekendje uitwaaien langs de kunst, maar eens wat anders dan Scheveningen of Terschelling? Stap dan eens in de auto of trein voor een weekend aan de Duitse Oostzeekust en ga op vakantie naar Rügen. We geven je graag wat tips voor het ideale weekendje weg op dit eiland.

Hoe kom je er?

Vanuit de meeste plekken in Nederland is Rügen met de auto in ongeveer 6,5 tot 7 uur te bereiken. Via Osnabrück en Hamburg rijdt je eenvoudig naar het eiland. Ook een treinreis is goed te doen. Je kunt via Hamburg of Berlijn reizen en bent ongeveer 8 uur onderweg.

Vrijdag

9.00
Op vrijdagochtend stap je in de auto voor je rit naar Rügen.

15.00
Halverwege de middag kom je aan in de Hanzestad Stralsund. Tijd om je benen even te strekken! Deze stad kent een compact, maar gezellig centrum. Wandel over de Alter Markt, langs de imposante Sint Nicolaaskerk, het Johannisklooster en door de gezellige straatjes. Op en rondom de Alter Markt vind je talloze gezellige restaurants, waar je een hapje kunt eten. Is je maag weer gevuld? Mooi, dan is het tijd voor het laatste stukje rijden of met de trein.

19.00
Steek de Rügendammbrücke over en je bent op Rügen! Je steekt meteen het hele eiland over om je slaapplaats dit weekend te bereiken: de gezellige badplaats Binz. Hier kom je rond een uur of 20.00 aan. Check in bij één van de hotels in het dorp en nadat je je bagage hebt gedropt, kun je nog even een wandeling over de pier en het strand maken. Geniet in de zomer van de gezelligheid en een ondergaande zon. In de winter is de pier mooi verlicht.

Zaterdag

9.00
Ga op tijd uit bed voor het ontbijt, bij de meeste hotels is een uitgebreid ontbijtbuffet inbegrepen. Wandel daarna richting het station en stap op de Rasender Roland: een nostalgische rit met de stoomtrein. Tip: koop een dagticket, zodat je de hele dag in en uit kunt stappen waar je maar wilt.

11.00
De eerste stop na een kwartiertje met de trein, is Jachtslot Granitz. Van buiten is dit roze kasteel een aparte verschijning, maar het is meteen duidelijk dat dit een imposant gebouw is. Verken dit 19e eeuwse kasteel met luxe zalen en grote torens. Vanaf het 144 meter hoge uitkijkplatform heb je een prachtig uitzicht over de rest van het eiland en de Oostzee.

13.00
Nadat je Jachtslot Granitz hebt bezichtigd, is het tijd om weer een stukje verder naar het zuiden te reizen met de Rasender Roland. De volgende stop is Sellin, ook een beroemde badplaats. De Wilhelmstrasse staat vol met luxe, witte villa’s. Veel daarvan zijn in gebruik als hotel, maar tussen de hotels vind je ook diverse kleine lokale winkels. Aan het einde van de Wilhelmstrasse ligt de boulevard en de pier van Sellin. De pier is bijna 400 meter lang en is daarmee de langste pier van het eiland. Op de pier staat een restaurant, waar je lekker kunt lunchen. Ga bijvoorbeeld voor één van de visbroodjes waar Rügen om bekend staat.

15.00
Door naar Göhren, de laatste stop van de dag. Göhren is het meest zuidoostelijke puntje van het eiland. Ook hier vind je prachtige, witte zandstranden. Maar de omgeving is daarnaast bosrijk. Maak een mooie wandeling richting Nordperd en kijk uit over de Oostzee.

18.00
Je hebt vandaag flink wat indrukken van Rügen op kunnen doen. Tijd om voor een laatste keer op de Rasender Roland te stappen, voor de rit terug naar Binz. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Bij terugkomst in Binz is het tijd voor het diner, bij één van de gezellige restaurants in de Lottumstrasse. Daarna is het tijd om even bij te komen van een drukke eerste dag. Veel hotels op Rügen hebben een eigen wellness en spa. Ontspan in de sauna of het bubbelbad, zodat je zondag weer helemaal fris en fruitig bent.

 

Zondag

10.00
Een beetje uitslapen heb je vandaag wel verdiend. Start rustig op en vertrek na het ontbijt richting het noorden. Je eerste stop van vandaag is Nationalpark Jasmund. Ben je met de trein naar Rügen gekomen, dan kun je de trein naar Sassnitz nemen en vervolgens verder met de bus. Als je weleens foto’s van Rügen had gezien, dan zijn ze waarschijnlijk gemaakt. In Nationalpark Jasmund vind je de krijtrotsen die je op veel foto’s en ansichtkaarten terug ziet. De Königsstuhl is met bijna 120 meter de hoogste krijtrots van het gebied. In het gebied kun je diverse wandelingen maken, dus trek goede schoenen aan. Lunchen doe je daarna het beste bij één van de hotels die vlakbij de parkeerplaats liggen.

14.00
Hierna ga je nog een stukje verder richting het noorden, richting Kaap Arkona. Vanaf de parkeerplaats gaat een shuttletreintje richting de kaap, maar je kunt er ook voor kiezen om te wandelen. Wandel bijvoorbeeld via het pittoreske vissersplaatsje Vitt richting Kaap Arkona, waar je meerdere vuurtorens en bunkers tegenkomt.

18.00
Na je bezoek aan Kaap Arkona rijd je weer terug naar Binz, waar je een hapje eet, waarna je de zon weer in de Oostzee ziet zakken. Op tijd naar bed, want morgen staat de terugreis naar Nederland op het programma.

Maandag

9.00
Na het ontbijt nog een klein wandelingetje langs het strand, voordat je weer in de auto of de trein richting Nederland stapt. Het weekend op Rügen zit er alweer op!

13.00
Een korte tussenstop in Lübeck, ook een leuke oude hanzestad. Maak een kleine wandeling en pak een terrasje, voordat je weer verder reist. Aan het begin van de avond kom je weer aan in Nederland.

Last Minute

Van der Valk Suite

Ontdek Nederland

Nederland

Nederland heeft zó ongelooflijk veel mooie plekken. Wij bewijzen op deze pagina dat je helemaal niet naar het buitenland hoeft om het ultieme vakantiegevoel te beleven. Wij hebben de meest adembenemende en fijnste regio’s verkend en voor jou op een rijtje gezet. Ook kun je per regio de beste hotels of andere accommodaties vinden.