Wat kun je zien en doen in Amersfoort?

Muurhuizen
Het meest bijzondere van Amersfoort vonden wij toch wel de straat ‘Muurhuizen’. Muurhuizen is gebouwd op het stukje stad waar zich in de middeleeuwen de stadsmuur bevond. Tijdens een wandeling door muurhuizen lijkt het alsof je heel eventjes door de middeleeuwen wandelt. De straat is op sommige stukken erg smal en je vind er prachtige oude panden die gebouwd zijn met de stenen van de historische stadsmuur. Het mooiste pand vonden wij die op nummer 97 dat vroeger onderdeel was van de gevangenis. Op nummer 25 ligt een ander mooi pand; hier zat vroeger een katoenspinnerij in.

”Het mooiste pand vonden wij die op nummer 97″

De koppelpoort
De koppelpoort, gelegen aan de rivier de Eem, is een van de oude stadspoorten van Amersfoort en is een plaatje om te zien. Je kunt er heerlijk omheen wandelen of neem een van de rondvaartbootjes die hier starten met varen over de rivier de Eem. Wij bezochten de stad tijdens de coronaperiode, dus helaas waren er geen rondvaarten. Je kunt de koppelpoort ook van binnen bezoeken, maar dit moet je vooraf reserveren. Een andere mooie poort in Amersfoort is de Kamperbinnenpoort vlakbij de straat Muurhuizen. Het is een deel van de resterende overblijfselen van de eerste stadsmuur van Amersfoort.

Het Mondriaanhuis Museum
De bekende kunstenaar Piet Mondriaan is in 1872 in Amersfoort geboren. Hij is nog steeds in de stad aanwezig, en wel in het bijzondere Mondriaanhuis Museum. Het museum is gevestigd in het huis waar Piet Mondriaan geboren is en dat maakt het een bijzonder museum. Het museum laat je niet alleen zijn werken zien, maar geeft je ook een beeld van hoe zijn leven in de stad was. Wanneer je door Amersfoort wandelt zie je hier en daar kleine accenten in de stad in de kleuren die je laten denken aan Mondriaan, zoals bijvoorbeeld een bankje voor de winkel waar je rondleidingen kunt boeken of boeien aan de hekwerken bij de grachten. Heel leuk!

Museum Flehite
Dit museum is gevestigd in een parel van een gebouw. Het is een mooi historisch pand en er zijn maar liefst 3 historische muurhuizen onderdeel van dit museum. Ook als je het museum niet wil bezoeken, loop er zeker eens langs! Het gebouw alleen al is prachtig. Het museum zelf is een kunst- en cultuurhistorisch museum. Bijzonder is dat je er een muurhuis van binnen kunt bekijken. Heb je interesse in de geschiedenis van de stad? En wil je graag de voorwerpen van de stad zien uit de 15e eeuw zoals de oude stadskist waarin de politie het geld van de bekeuringen bewaarde? Dan is dit museum een topper.

”Dan is dit museum een topper.”

De Onze Lieve Vrouwetoren
De kerktoren van de Onze Lieve Vrouwekerk in Amersfoort is bijna 100 meter hoog en torent boven de stad uit. Het is de op 2 na hoogste kerktoren van Nederland. Als je ervoor staat is hij ook echt heel hoog! De kerk heeft 100 klokken waarvan er 7 kunnen luiden. Je kunt de toren beklimmen maar dit moet je vooraf reserveren. Het kerkplein ligt vlak voor de VVV van de stad. De toeristische rondleidingen die je kunt boeken bij de VVV starten veelal vanaf dit plein.

De Hof
Naast het plein van de Onze Lieve Vrouwekerk is er nog een bekend plein in Amersfoort, namelijk de Hof. Wat betreft horecazaken is dit het gezelligste plein van de stad. Je vindt hier vele horecagelegenheden, van restaurantjes tot cafés en terrassen. Tevens vind je hier de prachtige Sint-Joriskerk uit 1248. Naast de kerk liggen aan dit plein nog meer historische gebouwen waarvan er een aantal rijksmonumenten zijn. Wij hebben de Sint-Joriskerk bezocht en aan het einde van ons bezoek aan de kerk mochten wij boven een kijkje nemen. Een smal wenteltrapje leid je naar een oude dokterskamer die nog van vroeger bewaard is gebleven.

Bierbrouwerij de Drie Ringen
Al vanaf de middeleeuwen is Amersfoort een echte bierstad. Tijdens de middeleeuwen verdiende meer dan de helft van de inwoners hun geld aan het brouwen, leveren en verhandelen van bier. Je kunt de brouwerij bezoeken en natuurlijk mag je aan het einde van de rondleiding een biertje proeven. Je kunt ook alleen het proeflokaal bezoeken zonder rondleiding. Het is dan leuk om een proefplankje te bestellen met meerdere biertjes. Zo kun je verschillende biertje proeven.

Winkelen in Amersfoort
Natuurlijk hoort bij een bezoek aan een stad ook een bezoek aan de winkelstraten. In Amersfoort zijn dit verschillende straten, die de stad een goed winkelgebied maken. De Langestraat is, niet verrassend, de langste winkelstraat van de binnenstad. Verder kun je in de straten eromheen ook leuk shoppen. Houd je niet van shoppen? Loop dan toch eens naar het winkelgebied. Als is het maar om alleen de prachtige gebouwen te bekijken. Bijzonder gelegen tussen de winkels, vind je op Hellestraat nummer 7 Kuiperij Meester. Marinus Meester is in 2015 overleden en was de laatst overgebleven kuipers van Nederland. Hij heeft de ambacht van zijn vader geleerd. Op Hellestraat nummer 7 kun je zijn huis en werkplaats zien. Heel leuk om even langs te lopen! Je kunt de Kuiperij ook bezoeken, maar dit moet je vooraf reserveren.

Het Eemhuis en rondom de Eem
Aan de andere kant van de Koppelpoort vind je het moderne Eemhuis. Het gebouw is een contrast met de oude binnenstad, maar dit is het culturele centrum van Amersfoort. Je vind er onder andere de bibliotheek van de stad en Kunsthal KAdE. Wanneer je nog iets verder doorloopt vind je een bijzonder gebied rondom de oude Prodentfabriek in de oude fabrieksstraat. Hier liggen diverse creatieve en kunstzinnige zaakjes. Wandel er zeker eens naartoe. Bezoek je Amersfoort in de zomer? Dan kun je een drankje doen aan het aangelegde stadsstrand in dit gebied.

”Bezoek je Amersfoort in de zomer?

Dan kun je een drankje doen aan het aangelegde stadsstrand in dit gebied.”

Stadswandelingen
Het is zeer de moeite om een georganiseerde stadswandeling te doen in Amersfoort. Er is voor ieder iets wils, er zijn namelijk diverse wandelingen beschikbaar. De meeste wandelingen laten je veel geschiedenis en historie van de stad zien. Enthousiaste gidsen leiden je rond en dat maakt een wandeling door de stad net iets bijzonderder. Ook leuk is dat een bezoek aan de koppelpoort altijd is inbegrepen bij de rondleidingen. Je kunt zelf kiezen welke andere monumenten je graag wil bezoeken. Kijk gewoon wat bij je past. De rondleidingen zijn niet duur en deze wandelingen zijn uitgeroepen tot het ‘beste uitje in de provincie Utrecht’ door de Nederlandse bevolking! Leuke tip: Er is ook een bijzondere ‘bierwandeling’. Deze wandeling laat je specifiek de bierhistorie van de stad zien en brengt je aan het einde van de rondleiding naar Brouwerij de Drie Ringen of een biercafé inclusief 2 proefglazen.

Restaurant tip:
Restaurant de Monnikendam. Dit restaurant is prachtig gelegen langs een van de grachten van de stad en heeft een eigen aanlegsteiger. Je kunt hier, wanneer je een eigen bootje huurt, aanleggen voor een lunch of diner. Je kunt er van de menukaart kiezen of een verrassingsmenu nemen. Wij zouden dat laatste doen 😊

Last Minute

Van der Valk Suite

Ontdek Nederland

Nederland

Nederland heeft zó ongelooflijk veel mooie plekken. Wij bewijzen op deze pagina dat je helemaal niet naar het buitenland hoeft om het ultieme vakantiegevoel te beleven. Wij hebben de meest adembenemende en fijnste regio’s verkend en voor jou op een rijtje gezet. Ook kun je per regio de beste hotels of andere accommodaties vinden.