Een dagje winter Efteling

Een heerlijk dagje weg naar de sprookjesachtige winter Efteling! Wie is er niet groot geworden met de Efteling? Waar de winter overal vooral een donkere tijd is, geeft het bij de Efteling juist wat extra’s. Zo zijn er winterse activiteiten als schaatsen, zijn er heerlijke winterse hapjes en is het park prachtig versierd.

”Sprookjesachtig genieten in de kou!”

Sprookjesachtig genieten in de kou kan altijd van midden november tot eind januari. Tijdens de kerstperiode is het park zelfs nog extra feestelijk aangekleed.

Vroeger ging ik altijd met mijn ouders naar de Efteling, dit jaar kon ik het voor het eerst aan mijn eigen kinderen laten zien. De oudste van 3 jaar kan sinds we hebben gezegd dat we gaan al bijna niet meer slapen van de zenuwen, dat beloofd wat!

Vandaag is de dag dan eindelijk aangebroken, we gaan! Het belooft een ijskoude dag te worden dus kleden we ons warm aan. We vertrekken vroeg in de ochtend om met de opening van het park direct naar binnen te kunnen. Van tevoren hebben we alles online gereserveerd, wat betreft het parkeerticket en de toegangsbewijzen. Het reserveren kan heel eenvoudig op de website van de Efteling en is zeker aan te raden want scheelt een hoop wachten.

Bij aankomst is alles direct goed geregeld, alles staat goed aangegeven en je wordt netjes naar je parkeerplaats begeleid. Wanneer je de auto uitstapt begint het avontuur direct, je hoort de onmiskenbare Efteling klanken en ziet de iconische hoofdingang meteen. Startend met deze twee ingrediënten weet je dat het een fantastische dag gaat worden.

”Welke attractie moeten we als eerste zien?”

Zoals verwacht verloopt de binnenkomst soepel. We hadden de tickets uitgeprint en hoewel het in de ochtend al druk is, konden we snel doorlopen. Eenmaal binnen in het park begint het plannen: “welke attractie moeten we als eerste zien?”. Een leuk overleg wat tegenwoordig ondersteund wordt door de Efteling app waarin je precies de routes en de wachttijden per attractie kunt zien. Een echte must have voor jouw Efteling bezoek gratis te downloaden voor iPhone en Android.

Voordat er een attractie bezocht gaat worden, starten we met opwarmen bij de vreugdevuren op één van de gezellige pleintjes. Vanaf de eerste binnenkomst word je al verwelkomt door de winterse eet- en drinkkraampjes, uiteraard allemaal in sprookjesachtige stijl. Starten met een heerlijke beker warme chocolademelk en een prachtig versierde donut, wat wil je nog meer? Handige tip: voor een klein bedrag extra krijg je een herbruikbare beker, zo is je eerste souvenir snel binnen.

Vanaf de hoofdingang betreed je het Fantasierijk, dit is het nieuwste rijk van de Efteling waar onder andere de attractie Symbolica is te vinden. Van vroeger weet ik dat de Droomvlucht altijd enorm druk is. In de app hadden we gezien dat er op het moment geen wachttijd was, dus gingen als eerst richting het Marerijk

”Op weg naar de betoverende wereld met elfen en trollen”

Het Marerijk is het oudste rijk van de Efteling en staat voor maren of sprookjes. Zoals je verwacht vind je hier het spookjesbos maar dus ook de Droomvlucht. De Droomvlucht is een unieke attractie die alle leeftijden doet verwonderen en het aller leukste is dat je met het hele gezin (2 ouders én 2 kinderen) in één wagonnetje kan. De rit begint zoals ik me kan herinneren in een donkere tunnel op weg naar de betoverende wereld met elfen en trollen. De kinderen vonden het adembenemend en hebben de hele droom beleefd met hun mond open van verbazing. Zelf voor de allerkleinste (1/2 jaar) is het een prachtig schouwspel van licht en beweging.

Vanaf het Marerijk vervolgen wij ons pad richting Reizenrijk, op weg naar de volgende gezinsattractie. Het is makkelijk te raden welke attractie we gaan bezoeken met de passende titelsong die de hele dag in je hoofd blijft hangen:🎵 Jokie en Jet gaan de wereld rond 🎵.
Dit is misschien wel de leukste attractie voor kleine kinderen, vanaf het eerste moment zijn ze fan van dit grappige duo. Ook voor de ouders is het lachen geblazen met de dubbelzinnige grapjes die in het Carnaval Festival zijn te vinden. Jokie en Jet hebben ook hun eigen parkshow “Ga mee op avontuur”, deze is dagelijks te zien in het openluchttheater. Een absolute aanrader voor de kleine fans en natuurlijk voor de ouders om zichtzelf warm te dansen.

De Efteling heeft tegenwoordig veel parkshows die erg leuk zijn om te bezoeken, ook in de Winter Efteling gaan deze gewoon door. Vaak is het wel nodig om via de app te reserveren voor de shows, dit is wel aan te raden omdat ze vaak helemaal vol zitten. De parkshow die wij gaan bezoeken is Raveleijn.

Raveleijn is een liveshow die het verhaal vertelt van Halina die de strijders Thomas, Maurits, Lisa, Emma en Joost leert paardrijden en vechten om de sprookjesstad Raveleijn te beschermen. De show is één groot spektakel van stunts met paarden en elementen zoals vuur en water. Het hele verhaal wordt in 12 minuten verteld en is van begin tot eind fantastisch om te zien.

Tussen de middag is het heerlijk vertoeven op het winterplein. Dit plein is centraal gelegen en hier voel je echt een kerstmarktachtige sfeer. Het is de ideale locatie om een lekkere lunch te scoren en te nuttigen.

Na een overheerlijke lunch gaan we naar één van de nieuwste attracties, Symbolica. De wachttijd is maar liefst 45min maar door de gezellig aangeklede wachtrij is dit zo voorbij. Symbolica is een attractie gebouwd om misschien wel het bekendste karakter van de Efteling: Pardoes. Net als in de Droomvlucht kan je met je hele gezin in één gondel. Door middel van een touchscreen kan je de gondel besturen door het betoverende Symbolicapaleis.

Inmiddels is de dag al bijna om en lopen we nog wat door het park. Ruigrijk hadden we nog niet bezocht omdat we dachten dat die voor de kleinste misschien niet zo leuk zo zijn. Toch vonden we het gek om naar de Efteling te gaan zonder even rond te kijken in het gedeelte van spanning en snelheid. Een perfecte keuze! De kinderen keken hun ogen uit en de oudste wilde perse in de familie-achtbaan van Max en Moritz.

”Stap in de zeepkist voor een doldwaze rit”

“Stap in de zeepkist voor een doldwaze rit”, zo wordt deze familie-achtbaan beschreven. Dat belooft wat! Vooraf wordt de oudste dochter opgemeten door een medewerker, gelukkig ze is net groot genoeg. We kunnen doorgaan. Net als bij de andere attracties is hier ook de wachtrij al een ervaring op zich. Het verhaal wordt verteld over de dubbele achtbaan en ongeveer op de helft moet je kiezen met wie je meegaat, Max of Moritz. Wij kozen voor Max. Aangekomen bij de karratjes begint de spanning op te lopen, geen woord wordt gezegd. Opperste concentratie. We kiezen voor het middelste wagentje en de rit begint. De achtbaan gaat hard en alle kanten op maar het is één en al genieten. We stappen uit het karretje en het eerste wat ik van mijn oudste dochter hoor is: “Papa, mag ik nog een keer?”.

Dit was onze laatste attractie en we lopen richting te uitgang. Omdat we vooraf alles hadden geregeld hoeven we niet in de rij te wachten voor de parkeerkaart. Super voorbereid zou je denken.. Toch niet helemaal, want eenmaal op de parkeerplaats heerst de vraag: “Weet jij nog waar we staan?”. Tip voor de volgende keer, vergeet in je enthousiasme niet waar je de auto parkeert.

Na een korte zoektocht kunnen we terugkijken op een fantastische dag en wij kunnen niet wachten om nog een keer te gaan. Tot de volgende keer, Pardoes!

Last Minute

Van der Valk Suite

Ontdek Nederland

Nederland

Nederland heeft zó ongelooflijk veel mooie plekken. Wij bewijzen op deze pagina dat je helemaal niet naar het buitenland hoeft om het ultieme vakantiegevoel te beleven. Wij hebben de meest adembenemende en fijnste regio’s verkend en voor jou op een rijtje gezet. Ook kun je per regio de beste hotels of andere accommodaties vinden.