Ontdek Brabant: Romy’s 8 tips

Als geboren en getogen Brabander heb ik in 24 jaar al verschillende reisjes door het mooie Brabant mogen maken. Van natuurgebieden tot pretparken en van pretparken tot aan steden, er is ontzettend veel te zien en beleven in ons mooie Brabant. Weet je nog niet waar je naar toe wil? Neem dan een kijkje tussen mijn 8 favorieten. 😊

1. De bourgondische stad ’s-Hertogenbosch

Wat zeker niet mag missen tussen mijn favorieten is de stad ’s-Hertogenbosch want ik ben helemaal verliefd op deze stad. Een prachtige binnenstad met veel terrasjes en winkels, dát is ’s-Hertogenbosch. Er is geen plek te bedenken waar je niet kunt genieten van een bourgondisch diner en de Brabantse gastvrijheid. Verschillende straten staan vol met restaurantjes en lunchrooms, en als je dan toch aan tafel bent gegaan, vergeet vooral de wereldberoemde Bossche Bol van Jan de Groot niet. Héérlijk! Mijn voorkeur wat betreft bourgondisch genieten gaat absoluut uit naar de Korte Putstraat waar je heerlijk kunt dineren, gezellig kunt borrelen en tot in de late uurtjes een biertje kan nuttigen in één van de kroegen. Naast bourgondisch ’s-Hertogenbosch, zijn er natuurlijk ook bezienswaardigheden en tochten die niet mogen ontbreken aan jouw bezoek. Zo is de Sint-Janskathedraal een absolute eyecatcher die op jouw to-do lijst moet, maar ook het stadhuis mag er zeker zijn. Daarnaast is een vaartocht door de Binnendieze een must. Gedurende deze vaartocht leer je van alles over de geschiedenis van de stad ’s-Hertogenbosch en de omliggende gebieden, terwijl je ondertussen verschillende waterlopen en imposante vestingwerken ontdekt, tof hè?

”Vergeet vooral de wereldberoemde Bossche Bol van Jan de Groot niet.”

 

Naast de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch, heeft deze stad ook ontzettend veel te bieden voor natuurliefhebbers. Zo is het heerlijk vertoeven in de mooie natuur van het Bossche broek, waar het bruist van de hardlopers en wandelaars. Daarnaast mag je ook zeker de Moerputten niet missen. Dit natuurgebied is een van de weinig overgebleven laagveenmoerassen ten zuiden van de grote rivieren. Een absolute aanrader is de Moerputtenbrug, industrieel erfgoed uit de 19e eeuw en nog steeds te bewonderen!

2. Loonse en Drunense Duinen

Ongetwijfeld dé beste plek om heerlijk te wandelen! De Loonse en Drunense Duinen zijn omgeven door bossen, heide en vooral ontzettend veel zand. Dit gebied is één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa, wow! Gedurende seizoenen is ieder bezoek aan de duinen anders, echter is het altijd de moeite waard. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens een wandeling door het Nationale Park, daarnaast is het park ook een ideale uitvalsbasis voor een mooie fietstocht. Zowel voor de normale fiets als voor de mountainbike zijn er prachtige routes uitgestippeld die je langs de mooiste plekken wijzen. Ben je niet zo actief aangelegd? Loop dan tot de zandvlakte, spreid jouw kleedje uit en ga heerlijk zitten. Genieten geblazen!

3. Safari Park Beekse Bergen

Waan je in de stijlen van Afrika en kom oog in oog te staan met wilde dieren bij Beekse Bergen Safari Park. Tijdens jouw bezoek aan dit park kun je op safari gaan door de natuur, een leerzame én unieke ontdekkingsreis. Deze safari kun je op verschillende manieren uitvoeren: met de boot, met de auto, met de bus en lopend. Tijdens de bootsafari waan je je in een oase van rust en kun je verschillende dieren in, op en langs het water bewonderen. Gedurende de autosafari mag jij met jouw eigen auto langs de dieren rijden, gaaf hè? Kijk wel uit dat er niet stiekem een giraf bij je in de auto zit, ze komen namelijk graag kijken. Tijdens de bussafari neemt een ranger jou mee het park in en wordt je op de hoogte gebracht van leuke en spannende weetjes over de wilde dieren. Tot slot de wandelsafari, waar je je eigen pad kunt trekken en het park kunt verkennen op jouw eigen manier. Lijkt het jou nou leuk om te overnachten in Beekse Bergen? Ook dat is tegenwoordig mogelijk! Neem een kijkje op de officiële website van het Safari Resort en bekijk de mogelijkheden. Zie ik jou daar?

4. Slot Loevestein

Ken je het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkast? Dat heeft allemaal plaatsgevonden in Slot Loevestein, hét beroemdste kasteel van Nederland. De rijke geschiedenis van dit kasteel gaat zo’n 650 jaar terug in de tijd en is in te delen in drie bijzondere periodes: de middeleeuwen, de staatsgevangenis en de Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig zijn het kasteel, de voorburcht en het soldatendorp opgesteld voor publiek en is er van alles te zien en beleven. Ook kun je er van alles leren over Hugo de Groot en de eerder genoemde periodes, een goede plek om kinderen mee naar toe te nemen dus! Tot slot is het tegenwoordig ook mogelijk om verschillende geschiedenis te ontdekken in een Escape Room: Escape Loevestein. Sinds 2018 kun jij proberen te ontsnappen uit het goed bewaakte grondgebied van Slot Loevestein, maar hoe? Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat deze Escape Room zeker de moeite waard is. Meer kan ik helaas niet verklappen.. Dat is aan jou!

5. De Efteling

De Efteling, wie kent het niet! De plek waar sprookjes écht bestaan en je je weer helemaal kind voelt. Het blijft elke keer fantastisch om hier weer terug te komen en het gaat nooit vervelen. In het park beleeft ieder de wondere wereld op zijn of haar eigen manier. Zoveel mogelijk attracties ondernemen, lekker genieten van de sfeer of razen door de speeltuin, de keuze is aan jou! Met een groot aanbod aan attracties is de keuze reuze in de vijf verschillende themagebieden (rijken): Marerijk, Anderrijk, Reizenrijk, Ruigrijk en Fantasierijk.

”Ontdek de wondere wereld van De Efteling.”

 

Naast het park heeft de Efteling zich de afgelopen jaren natuurlijk flink uitgebreid wat betreft overnachtingen. Zo is het al een tijdje mogelijk om in het Efteling hotel te overnachten, maar sinds kortere tijd zijn daar ook Vakantiepark Efteling Loonsche Land en Vakantiepark Efteling Bosrijk aan toegevoegd. Het maakt dus niet uit waar je vandaan komt, overnachten bij de Efteling kan áltijd! Een overnachting is altijd inclusief onbeperkt toegang tot de Efteling, fan-tas-tisch! Dus wat houdt jou nog tegen? Ontdek de wondere wereld van De Efteling!

6. Nationaal Park De Biesbosch

Een prachtig beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa, dat is Nationaal Park de Biesbosch! Tijdens een bezoek aan dit park kijk je je ogen uit. Natuur, landschap, dieren, geschiedenis, het komt allemaal samen. Het ervaren van De Biesbosch kan op verschillende manieren. Zo kun je het avontuur aangaan en het park te water ontdekken via een boot of met een kano. Voor de echte actievelingen zijn er natuurlijk ook fiets- en wandeltochten uitgestippeld die langs de mooiste en meest unieke stukken natuur komen. Naast de tochten die er ontwikkeld zijn, zijn er ook verschillende excursies waar je aan kunt deelnemen. Tijdens deze excursies ontdek je verschillende vogels, bevers én planten. Nog niet overtuigd voor een bezoek? Neem dan een kijkje op de website van De Biesbosch en laat je verbluffen!

7. Nationaal Monument Kamp Vught

De Tweede Wereldoorlog, 1942, concentratiekampen, geschiedenis, Joden: dit zijn een aantal woorden die centraal staan bij Nationaal Monument Kamp Vught (vroeger ook wel Konzentrationslager Herzogenbusch genoemd). Een plek waar de realiteit van vroeger wordt ervaart en je je kunt inbeelden hoe het was om tijdens de wereldoorlog te hebben geleefd, een unieke beleving. Een fijne beleving is het niet, maar ik denk dat het goed is om dit een keer meegemaakt te hebben. In het park zijn nog verschillende restanten te zien van vroeger, zoals de slaapzaal en de barak.

Wat is kamp Vught dan precies? Kamp Vught is in 1942, in de afschuwelijke tijden van de Tweede Wereldoorlog, gebouwd door de gevangenen van het kamp. In de eerste maanden, na de opbouw van het kamp, zijn er al honderden mensen om het leven gekomen vanwege verhongering en afbeuling. In totaal zijn er tot en met september 1944 zeker 32.000 mensen opgesloten in het kamp. Van dit aantal mensen vonden zeker 749 kinderen, vrouwen en mannen de dood door honger, ziekte en mishandeling. Van hen werden er 329 gevangen geëxecuteerd. Naast alle afgrijselijke doden van Kamp Vught, zijn er vanuit het kamp ook veel gevangenen op transport gezet. Dit gold voornamelijk voor de Joodse kinderen met hun vader of moeder. Gezegd werd dat ze naar een speciaal kinderkamp in de buurt zouden gaan, maar de treinen reden regelrecht naar doorgangskamp Westerbork waar zij vervolgens om het leven gebracht werden. Jaarlijks worden deze kinderen herdacht bij het kindergedenkteken op het terrein van Nationaal Monument Kamp Vught.

8. Land van Ooit

Tegenwoordig stelt het niet zo veel meer voor als vroeger, het Land van Ooit. Dit voormalige pretpark, het land waar kinderen de baas zijn, werd in 1989 geopend door de familie Taminiau. Drunenaar Marc Taminiau had zijn sporen verdiend als directeur van de Efteling en begon vervolgens een eigen pretpark. Theaters, Bert en Ernie & Alfred Jodocus Kwak stonden centraal binnen dit park. Daarnaast werden er verschillende kinderseries ontwikkeld met onder andere Kloontje het Reuzenkind, de Luie Lakei, Sap de Aardwortel en Rak de Reiger. Helaas bleef, na een flinke tijd, het échte succes van dit park uit waardoor het doek in 2007 definitief viel, het park was failliet verklaard.

Op dit moment is het park nog steeds te bezoeken, echter in de vorm van een natuurpark. Tijdens een wandeling door het voormalige park kun je verschillende onderdelen terugzien, zoals het roze kasteel en de lopende lakeien. Helaas zal het pretpark niet eindeloos te bezoeken zijn. Gemeente Heusden zal in de toekomst aan de slag gaan met het bouwen van een onderzoekcampus, een medisch-diagnostisch centrum en verschillende woningen. Wacht dus niet te lang en breng snel een bezoek aan dit Land van Ooit!

Last Minute

Van der Valk Suite

Ontdek Nederland

Nederland

Nederland heeft zó ongelooflijk veel mooie plekken. Wij bewijzen op deze pagina dat je helemaal niet naar het buitenland hoeft om het ultieme vakantiegevoel te beleven. Wij hebben de meest adembenemende en fijnste regio’s verkend en voor jou op een rijtje gezet. Ook kun je per regio de beste hotels of andere accommodaties vinden.