Allereerst belangrijke informatie:
Op Texel zijn alle hulpdiensten beschikbaar! Apotheek, huisartsen, dierenartsen, tandartsen, politie, brandweer. Er is zelfs een noodboot, die er voor kan zorgen dat je dag en nacht naar het Ziekenhuis in Den Helder gebracht kunt worden. Kijk voor de vaartijden en vervoer van de TESO-veerboot op de website. Op de boot kunnen huisdieren, fietsen, auto’s, zelfs vrachtwagens mee.

Beleef Texel met Marinka en Onyx!

Dag 1

8 maart 2021, Om 12 uur vertrok ik uit Amsterdam met mijn hondje, Onyx.
Rugzak op, een koffertje in de ene hand en onyx in de andere ga ik op pad richting de trein. Ik heb online een kaartje gekocht voor de hond, wat gelijk in de NS-app terecht komt, heel handig.
De treinreis verloopt goed, na ongeveer 1.5u a 2 uur zijn we in Den Helder aan gekomen. In plaats van te wachten op de bus, besluit ik om naar de boot te wandelen. Na 25 minuten komen we aan bij de boot. Ik heb online al een kaartje gekocht, dus kan zo door lopen naar de terminal. De hond mag gratis mee. Ik ben ruim op tijd, dus kan nog even rustig zitten met Onyx, tot we de boot op kunnen. Samen lopen we de boot op, en na wat trappenlopen, ga ik voor in zitten, zodat ik Texel al snel op kan merken. De vakantie kan beginnen!

”De vakantie kan beginnen!”

De vakantie kan beginnen!

Na aankomst op Texel, stap ik met Onyx van de boot, en lopen we naar bus 28, die al staat te wachten. De bus en de boot vertrek en aankomsttijden zijn op elkaar afgestemd. De bus vertrekt vrij snel, en na ongeveer 20 minuten kom ik op mijn eindhalte aan. Nu nog een stukje lopen en ik kom aan op mijn bestemming, vakantiepark Roompot Texel!

Ik heb een poosje rondgelopen met Onyx, en na een tijdje wist ik het chalet te vinden. De keycard voor het chalet had ik vanwege corona al via de post toe gestuurd gekregen, zodat er geen contact hoefde te zijn bij het inchecken e.d. dus ik kon rechtstreeks naar het huisje toe gaan. Eerst heb ik mijn spullen uitgepakt, en daarna ben ik eten gaan bestellen. Het was inmiddels al bijna 8 uur, en had toch wel trek gekregen van het reizen en wandelen. Mijn pizza werd vrij snel bezorgd tot aan de deur, wat heel prettig was. Hierna was ik moe van het reizen en ben ik lekker lui in het huisje blijven hangen.

Ik zal verder in het verhaal vertellen wat we allemaal gezien en gedaan hebben.

Dag 2

Familiebezoek!

Vandaag de wekker gezet, want ik wilde de zonopkomst fotograferen. Maar toen ik naar buiten keek, zag het er niet naar uit dat ik een mooi zonnetje zou vinden. Nou, toch de camera spullen maar meegenomen en met de hond wandelen. Nu het licht is, kan ik gelijk de route uitstippelen hoe ik het makkelijkst van het park af kom en wat de beste route is terug naar het huisje. Gelijk naar de supermarkt gewandeld, zodat ik lekker voor het hele verblijf alles in huis heb. Ik was iets te vroeg, want het winkeltje ging om 08:30 open en ik was er 08:15. Dus nog even een extra rondje gewandeld, en toen kon ik naar binnen. De hond mocht niet mee het winkeltje in, maar mocht wel aan de zijkant blijven staan. Dit gebeurde met veel zang van de hond hihi. Nadat ik alle boodschappen had gehaald, zijn we weer terug naar het huisje gewandeld. Hierna alles opgeruimd en even lekker ontbijten.

Na het ontbijt heb ik mijn tas gepakt en ben ik samen met Onyx gaan wandelen in het naastgelegen Nationaal Park Duinen van Texel! Hier heb ik haar lekker laten rennen met een balletje en sprong ze over balken heen, waar ik dan hele leuke foto’s van probeerde te maken. Na anderhalf uur waren we weer in het huisje. Even de tijd om uit te rusten en om voor te bereiden op de komst van familie, die heel leuk, op Texel wonen!

De familie kwam en hebben gezellig gekletst. Na anderhalf uur zijn ze weer weggegaan en ben ik mij klaar gaan maken voor de volgende wandeling.

Ik heb samen met de hond een wandeling gemaakt naar het strand. Er was helaas geen mooie zonsondergang, maar konden wel even lekker over het strand lopen. Omdat het al donker werd, heb ik snel wat foto’s gemaakt en zijn we weer terug naar het huisje gelopen. Onderweg kwamen we nog wat konijnen tegen, waar de hond natuurlijk op reageerde.

Ik heb lekker pannenkoeken klaargemaakt, en daarna ben ik de gemaakte foto’s en filmpjes gaan bekijken nadat ik ze had opgeslagen op de laptop.
Daarna was het eigenlijk wel tijd om naar bed te gaan, gezien je tijdens de avondklok toch niks kunt.

Dag 3

Den Burg

Vandaag ben ik met de hond naar Den Burg geweest. We zijn met bus 28 gegaan, maar ik had de halte gemist, dus moesten we een behoorlijk stuk teruglopen. Gelukkig gebruik ik altijd navigatie op mijn telefoon, waardoor we altijd wel op de locatie aan komen. Als eerst ging ik naar een winkel, Rabbit Habbit, waar ik een afspraak voor heb gemaakt om te komen kijken. Ik kreeg een uur, en de hond was welkom! Bij aankomst kon ik gelijk speuren, en was heel fijn om weer rond te kunnen kijken in een winkel. Nadat ik geslaagd was, zijn we nog een stukje door Den Burg gewandeld. Ik ging op zoek naar de bushalte, en kwam tot de ontdekking dat de bus net geweest was, en dat de volgende bus pas een uur later kwam. Wat nu? Het regende best wel hard, dus dat was niet zo fijn. De routeplanner erbij gepakt, en gekeken hoe ik bij mijn verblijf terug zou komen. Nou, ik had 3 opties..

  1. 45 minuten wachten op bus 28.
  2. Een texelhopper bellen, en maar afwachten hoelang die erover zou doen om bij mij te komen.
  3. Of de laatste optie: Gaan lopen! Dit was net zo lang, als wachten op de bus in de stromende regen, want had geen overkapping.

Ik heb toen besloten om dan maar terug te gaan lopen naar mijn verblijf. Ondanks het rotweer ben ik met de hond samen van Den Burg teruggelopen naar De Koog!
Mijn hond is een Hazewindhond dus is wel lange afstanden gewend.

Na een uurtje waren we weer terug in ons verblijf, waarna ik zorgde dat het lekker warm werd en we lekker konden genieten van het eten en de rest van de avond, aangezien het weer er niet veel beter op zou worden. Het zou zelfs harder gaan waaien en regenen.

We waren wel natgeregend, maar hebben wel een goede, intensieve wandeling gemaakt!

Dag 4

Vriendin

Vandaag heb ik afgesproken met een jeugdvriendin die ook hier op Texel woont. Rond 10 uur hadden wij afgesproken. Ze kwam naar het chalet toe, en hebben gezellig bijgekletst. We wilden eigenlijk over het eiland touren, maar vanwege de regen zijn we lekker binnen gebleven. Rond 13.00 uur is zij weer naar huis vertrokken, en ben ik gaan wandelen met de hond in het bos. Terug in het chalet besloot ik dat ik nog even De Koog in wilde. Ik wist dat je winkels in kon, als je van tevoren zou reserveren, dus dit heb ik gedaan. Ik kon binnen een uur al terecht, en de hond was welkom, dus ben ik weer op pad gegaan, naar het winkelcentrum van De Koog. Ik ben naar Rabbit Habbit geweest. Dit had ik van tevoren op facebook gevonden, waardoor ik al wist wat er te allemaal was. De hond mocht mee naar binnen, dit had ik van tevoren nagevraagd. Altijd verstandig om te doen, honden mogen op veel locaties naar binnen, maar dit is niet altijd het geval. Ik kreeg een uur de tijd om lekker rond te kijken en had eigenlijk de winkel voor mezelf. Heerlijk is dat om een keer mee te maken. Ik kreeg nog persoonlijk advies van de medewerker, wat heel fijn was. Toen ik hier klaar was ben ik naar andere winkels gaan kijken. Ik had mazzel, ik mocht naar binnen met de hond.

Na het winkelen, ben ik met de hond naar het strand gelopen. Hier hebben we een korte strandwandeling gemaakt. Mijn camera heb ik eigenlijk altijd mee, dus ik kon weer lekker aan de slag. De zon zou snel onder gaan, en na een paar foto’s te hebben gemaakt, ben ik een stukje de duinen in gelopen, terug richting de bewoonde straat. De hond zag allemaal konijnen, dus ik moest goed opletten. Dit was ook wel erg leuk voor de foto’s, want ze was heel gefocust op de konijnen.

”Toen ik achterom keek, bedacht ik mij dat de lucht misschien nog wel mooi zou worden.”

Toen ik achterom keek, bedacht ik mij dat de lucht misschien nog wel mooi zou worden. Dus toch weer terug gelopen richting het strand, waar ik goed zicht had op de zonsondergang. En inderdaad, ik heb nog hele mooie foto’s kunnen maken van de zonsondergang en de lucht.

Toen de zon onder was, ben ik weer terug naar het chalet gelopen, en heb ik eten besteld. ‘s-Avonds had ik het online concert van Og3ne, dus ik had nog wat leuks in het vooruitzicht. Na het concert en de laatste ronde met de hond, vond ik het wel weer genoeg geweest voor deze dag. Morgen zou weer een lange dag worden, dan gaan we weer naar huis!

Dag 5

Dag van vertrek!

Vandaag moesten we voor 10 uur uit het verblijf zijn!
Ik stond al vroeg op, want ik moest mijn spullen pakken. Toen ik naar buiten keek, zag ik dat het geen zin had om naar het strand te gaan voor de zonopkomst, dus ben rustig aan begonnen met ontbijten. Hierna heb ik mijn spullen gepakt, en het huisje netjes gemaakt. Helaas regende het weer, en moest ik bepakt met de koffer, rugzak en de hond en een vuilniszak het terrein over. De vuilniszak moest weggegooid worden bij de vuilnispunt. Ik hoefde niet meer uit te checken, de keycard mocht ik houden. Ik wandelde naar de bushalte toe, er zijn er meerdere, dus weer even zoeken. Ik zag daar nog een vrouw staan met haar hond, en ik dacht YES! De bus komt zo. Helaas, we hadden de bus nét gemist en de bus rijdt maar 1x per uur. Daar stonden we dan in de regen. TIP: Zoek van tevoren de routes uit, als je met het ov reist!  De bus en veerboot sluiten op elkaar aan. Dit is wel erg fijn!

De ticket die je voor de boot koopt is een retour. Dus je hoeft alleen op de heenreis een ticket te kopen. Op de terugreis kun je dan zo doorlopen. Dit is wel heel erg fijn! De boottocht terug naar Den Helder, was met veel geschommel, aangezien het erg waaide. Hier had ik gelukkig geen last van. Wel had ik reispilletjes meegenomen voor de zekerheid.

Na aankomst in Den Helder, stond de bus al klaar om ons naar het treinstation te brengen. De bus en trein zijn óók op elkaar afgestemd. Dit is zo fijn! Ik kwam de trein in en na 5 minuten vertrok deze al. De treinreis duurde maar kort, omdat ik nog op visite zou gaan. De reis is mij goed bevallen, en zou deze trip zeker nog een keer willen doen. Na thuiskomst lag de hond te slapen op de bank, ze was zo moe! Maar ik weet zeker dat zij, net als ik, ontzettend genoten heeft.

Hieronder zet ik nog wat tips neer. Er is zoveel te zien en te doen op het eiland (als alles open is)

Tips om heen te gaan:

De Texelhopper (Deze kun je bestellen door te bellen of via de app.) Deze informatie zie je ook bij de bushaltes. De Normale bus (28) rijdt vanaf Den Hoorn (boot) via Den Burg naar De Koog.

De Texelhopper gaat over het hele eiland. Je kunt gewoon met je ov kaart reizen, wel zo makkelijk.

De dorpen op Texel!

De Cocksdorp: Naar de vuurtoren en zeehonden spotten. Mooie plek voor zonopkomst en ondergang. Achter de dijk vind je de Waddenzee! Vanaf dit dorp kun je de boot ‘de vriendschap’ naar Vlieland pakken!

Den Burg: Dit is de hoofdstad van Texel. Hier kun je lekker shoppen en eten. Hier vind je ook een bioscoop, een zwembad, en diverse historische panden.

De Koog: Ecomare. Dit is een zeehondenopvang.
In de koog heb je natuurlijk het strand, veel vakantie adressen, bungalows, parken, B&B’s en hotels.
Je kunt hier heerlijk wandelen in bossen/duinen/stranden. Mooi voor zonopkomst en ondergang. Ook het dennenbos, De Muy en De Slufter liggen op korte afstand van De Koog.

Oudeschild: Oudeschild is het enige dorp van Texel dat direct aan zee ligt. Eb en vloed kunnen in de haven rustig hun gang gaan en jij kunt het op je gemak bekijken! Een aantal keer per jaar stijgt het water zo hoog dat de kade overstroomt. Maar daar wordt een Oudeschilder niet warm of koud van, sterker nog: je kunt zelfs een Hoogwaterdiner boeken. Een unieke ervaring!

Oosterend: Hier kun je ook heerlijk wandelen. Ligt dicht bij de Waddenzee. Straatjes en steegjes met oude gevels. Genoeg te zien.

De waal: Dit is het kleinste dorp van Texel. Hier is het rustig, en heb je nog de sfeer van vroeger.

Den Hoorn: De boot, Bloembollenvelden in de zomer. Het strand is dichtbij en het nationaal park ook. In Juni worden er evenementen georganiseerd.

Eierland: Het noordelijke deel van Texel heet Eierland. Het omvat de gelijknamige polder en De Cocksdorp. Dit deel van Texel wordt Eierland genoemd omdat de vogeleieren er in het voorjaar voor het grijpen lagen.

Last Minute

Van der Valk Suite

Ontdek Nederland

Nederland

Nederland heeft zó ongelooflijk veel mooie plekken. Wij bewijzen op deze pagina dat je helemaal niet naar het buitenland hoeft om het ultieme vakantiegevoel te beleven. Wij hebben de meest adembenemende en fijnste regio’s verkend en voor jou op een rijtje gezet. Ook kun je per regio de beste hotels of andere accommodaties vinden.